Home ALL POSTS Top 100 gk question part 1 | Mppsc special

Top 100 gk question part 1 | Mppsc special

59
0
Top 100 gk question part 1 | Mppsc special
Top 100 gk question part 1 | Mppsc special

Top 100 gk question part 1 | Mppsc special question in hindi

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

1 – Which ruler was the architect of the fort of Gwalior?
Answer: Suraj Sen

2 – The breed of a breed named Bredrin is found in only one national park?
Answer: Kanha Kisli

3- Where is the yield of Bhilai forest produce in Madhya Pradesh?
Answer: Chhindwara

4- Where was the capital of Chandragupta II?
Answer – Ujjayini

5 – Bandhavgarh National Park came to Shahdol district in the east and now in which area?
Answer – Umaria

6 – Where are the “Sanjeevani Institute” located in Madhya Pradesh?
North: Bhopal

7 – What is the origin of the tribe of Kota (Rajasthan) and Guna (Madhya Pradesh)?
Answer: Sharia

8- In Madhya Pradesh are the cities of clothes?
Answer: Indore

9 – Which city was the main centre of Tamarpathuranyu Malwa culture?
Answer – Navdatoli (Indore)

10- In the 11th Five Year Plan, which field has the highest budget in the state?
Answer – Social Services

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

11 – Which area of ​​Madhya Pradesh was merged with Maharashtra in the year – 1956?
Answer: Vidarbha

12 – The rebellion of 1857 revolution in Madhya Pradesh was first mentioned?
North – Banpur and Sagar

13 – Which Muslim ruler had rebuilt the fort of Dhar?
Answer – Muhammad Tughluq

14 – In which district is the leading sugar factories in Madhya Bharat plateau?
North – Gwalior

15 – Which division of Madhya Pradesh is the largest regarding area?
Answer: Jabalpur division

16 – What percentage of irrigation ponds are made in the state of Madhya Pradesh?
Answer: 23 per cent

17 – When was the anti-inflationary movement launched in Jhabua?
Answer: 1935

18 – In which district is the Kapadhedra and Dakhdhara dam?
Answer: Shahdol

19 – Which of the following is the production of graphite from Madhya Pradesh?
Answer: Betul

20- Where are the oldest medical colleges in Madhya Pradesh state?
Answer: Garajaraja Medical University (Gwalior)

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

21 – In which district of Madhya Pradesh most forests are found?
Answer: Mandal

22 – M.P. Was the first village court started?
Answer: Jhatla (Neemuch)

23 – 1923 said that the flag of Satyagraha began?
Answer: Jabalpur

24 – The only city in Madhya Pradesh where IIT and IIM universities have been opened?
Answer: Indore

25 – In which century did the Hunas invade Middle India?
North – sixth century

26 – Which of the zappular zones in Madhya Pradesh has the folk art?
Answer – Malwa

27 – M.P. What is the festival called?
North – Delhi

28 – Which is the famous tourist destination of which community in Sokei in Madhya Pradesh?
North – Buddhists

29 – Which national park is famous for plant and fossil?
Answer file

30 – In which district is the asbestos found in M.P.?
Answer: Jhabua

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

31 – Which year was the division of Madhya Pradesh state?
Answer – November 1, 2000

32 – Which ore is extracted from Khaparapani mountain?
Answer – Bauxite

33 – How many national highways pass through the state of Madhya Pradesh?
Answer: 18

34 – Which is the highest peak in Malwa Plateau?
Answer: Janapav

35 – Which queen is famous as the queen of Jhansi of Ramgarh?
Answer: Rani Durgavati

36 – When did Chandel Rajao build the world famous Khajuraho temple?
Answer – between 950-1050 AD

37 – Which district is in which of the following states?
Answer: Direct

38 – Which ruler is related to the novel?
Answer – Tiger Reserve

39 – Which river is also known as Charmavati?
Reply – Chamble

40- “Paddy Research Center” has been established in the state of Madhya Pradesh?
Answer – Bardwani

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

41- Madhya Pradesh has a place in the country in the production of minerals?
Answer: 7th

42 – Which district of Madhya Pradesh is the largest producer of wheat?
North – Hoshangabad

43- Where is the minimum temperature in Madhya Pradesh?
Answer – Pachmarhi

44 – Which of the zappular zones in Madhya Pradesh has the folk art?
Answer – Malwa

45 – Which state is the lowest borderline of Madhya Pradesh?
North – Gujarat

46 – Which city in Madhya Pradesh has the only opium factory in the country?
Answer: Neemuch

47 – What is the most irrigated district in most ponds in Madhya Pradesh?
Answer – Balaghat

48 – What percentage of the share of Madhya Pradesh is in Sardar Sarovar Dam of Gujarat?
Answer: 57 per cent

49 – Which of the following tribes is related to Katha Industries?
Answer – Khairwar

50 – Why is Chanderi famous?
Answer: For sarees

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

51- What kind of rainfall is there in Madhya Pradesh?

Answer – areas with low rainfall

52 – What is the average agricultural land per person in the state of Madhya Pradesh?
Answer – 0. 25 hectares

53 – Who is the author of a book named Baga?
North – DN Majumdar

54 – In which region of Madhya Pradesh Chandra Shekhar Azad was underground for some time?
North – Orchha

55 – What percentage of the growth rate of urbanisation in the state?
Answer – 20.3

56 – Which inscription of Madhya Pradesh mentions the construction of Shiva temple?
North: IndraGar

57 – What is the beautiful and artistic palace of King Jivaji Rao in Madhya Pradesh?
Answer: In Gwalior

58 – Was the critical political and trading centre of the medieval times?
North – Burhanpur

59 – Which city was the main centre of Tamarpathar Yugine Malwa culture?
Answer – Navdatoli (Indore)

60 – In the Madhya Pradesh, was the chief city of Chandel rulers?
Answer: Ajaygarh

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

61 – Which of the following rivers originated in Madhya Pradesh?
Reply – Chamble

62 – What kind of forest are found in Madhya Pradesh?
Answer – Tropical

63 – The light pillar built by Heliodorus In which place is located?
Reply – Vidisha

64 – Which mountain range of Madhya Pradesh is the source of the river Tapti?
Answer – Pahadia of Satpura

65 – When the Panchayat Raj Act was implemented in Madhya Pradesh?
Answer: January 25, 1994

66 – In which of the following places have the first gems refined centre of Madhya Pradesh been established?
Answer: Jabalpur

67 – Which city is the only tribal university in the country?
Answer: Amarkantak

68 – Which region of Madhya Pradesh mainly produces Tomb?
Answer: Malajkhand (Balaghat)

69 – In 1947, how many parts of Central India were divided?
Answer: 4

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

70 – Which of the districts in Madhya Pradesh produces the most mustard?
Answer: Bhind-Murraya

71 – What are the sites related to the Tamarpath culture about?
Answer: Ujjain

72 – M.P. What is the place in India regarding population density?
Answer: 26

73 – In Madhya Pradesh, Iqbal honour is given for which area?
Answer – Creative Urdu Writing

74 – Regarding population, MP Which is the smallest part of the?
Answer: Jabalpur

75 – Where is the lowest temperature in Madhya Pradesh?
Answer – Shivpuri

76 – Where is the railway making factory in Madhya Pradesh located?
North – Gwalior

77 – Which of the following rivers has Maheshwar project built?
Answer: Narmada

78 – Which company established the Saturn factory located in Satna?
Reply – By Birla Corporation

79 – Which tribe is favourite in Madhya Pradesh?
Answer – Baga

80 – In which city was the All India Radio started?
Answer: Indore

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

81 – Where is the factory to make railway spring in Madhya Pradesh?
North – Gwalior

82 – Where are the Wagon Repair Workshop in the state of Madhya Pradesh?
Reply – Satna

83 – Where are coal bed methane found in Madhya Pradesh?
Answer: Ujjain

84 – The Rajghat Bond situated in Madhya Pradesh is located on which river?
Answer: Betwa

On June 30, 1998, six new districts were formed on the recommendation of which committee?
Answer: Sachdev Committee

86 – The light pillar built by Heliodorus In which place is located?
Reply – Vidisha

87 – In which district is the asbestos found in M.P.?
Answer: Jhabua

88 – Which of the following descendants of the King defeated the Arabs?
Answer – Gujjar Pratihar Dynasty

89 – Which division is the highest in the state’s population growth rate?
Answer: Rewa

90 – Where is the only factory to make the state?
Answer: Betul

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

91 – Which city is the first ISO certified jail in Madhya Pradesh?
North: Bhopal

92 – Which of the following cities has the temple of Pashupati Nath?
Answer: In Mandsaur

93 – Where are the Dhrupad celebrations organised?
North: Bhopal

94 – Which tribes are related to the round asshole marriages?
Answer: Bheel

95 – Which of the following descendants of King Mahishma founded Mahishma (Maheshwari) on the banks of Narmada?
Answer: Hahey Dynasty

96 – When was the first Hindi monthly Navajivan published?
Answer – 1915

97 – Which river of Madhya Pradesh has the highest soil erosion?
Reply – Chamble

98 – Who is the Shyama Prasad Mukherjee Scholarship Scheme for Madhya Pradesh?
Answer – For all classes of students, for girls

Top 100 gk question part 1 | Mppsc

99 – What kind of metallurgical culture is found near Nagda (Ujjain)?
Answer: Iron

100 – When did aunrauli district come into existence in duly form?
Answer – May 24, 2008

Madhya pradesh ka aadhunik itihas part 3

BUY

Madhya pradesh ka aadhunik itihas part 3

BUY

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here